Spadertass Hundcenter

           Hunddagis / Friskvård / Rehab
Shop & Hälsoapotek / Utbildningar

Info om Kennelhostan

Inkubationstid 4-10 dagar och kan ha en febertopp precis i början av sjukdomen. Hostan kan likna kikhostan eller som att något har fastnat i halsen. Hunden kan även hosta upp vitt slem/kräkas och få rinningar i näsan med nysning.

Man kan idag vaccinera mot kennelhostan. Men då kennelhostan har flera smittoämnen fungerar den inte som ett hundraprocentigt skydd. Utan vaccinerad hund kan fortfarande bli sjuk. Däremot kan vaccinet göra sjukdomsförloppet mildare och förkortar sjukdomstiden. Ibland kan det vara svårt att se att hunden har fått kennelhostan. Har hunden haft sjukdomen tidigare kan den fortfarande få den igen.

Om din hund blir sjuk är det mycket viktigt att hunden får ta det lugnt. Man kan likna sjukdomen med influensan hos människan. Ingen överansträngning får göras och mycket vila. Om man inte följer detta är risken stor för följdsjukdomar som lunginflammation. Sjukdomen smittar genom luften via hosta och genom saliv och närkontakt. Ta det lugnt i minst tio dagar efter sista hostan och håll hunden isoleras från andra hundar. De flesta hundar brukar klara av sjukdomen och tillfriskna på egen hand. Man ska hålla ett extra öga på valpar och gamla hundar eller hundar som är känsliga för infektioner. Rådgör med veterinär om du är osäker eller om hundens allmäntillstånd blir sämre.

  • Vaccineringen benämns som (DHP) PI i vaccinationsintyget från veterinären. Vilket ska förnyas en gång om året.
  • Hundens normaltemp brukar ligga mellan 38-39 grader Celsius. (Bra att ta tempen när egna hunden är frisk så man vet normaltempen).
  • Ska ni till veterinären och misstänker kennelhosta måste man anmäla detta innan man tar in hunden på mottagningen för att minimera smittspridningen.
  • Människor kan inte smittas.

OBS!
Det är oerhört viktigt att hålla hunden isolerad från andra hundar minst 10 dagar efter att hunden slutat hosta och är frisk i övrigt.

Vi på dagiset tar absolut inte emot er hund vid misstanke om insjuknande och er hund får inte komma tillbaka förrän efter 10 dagar efter sista hostan och symtom fri. Detta för att det inte ska bli en rundgång!

Vid sjukdom tänk influensa och motionera inte er hund, bara ut och pinka.

 

Info hämtad från:

  • Djurkliniken i Farsta
  • Spadertass hundcenter
  • Intervet
  • Djurkliniken Roslagstull

 

 

 

 

Fakta vindruvsförgiftning

Att vindruvor och även russin kan vara giftigt för hundar har man känt till i drygt 10 år. De första rapporterna kom 2001 i USA och senare kring 2003 i Storbrittanien. Orsaken till att vindruvor kan vara gifiga är okänt. Man har undersökt mykotoxiner (svampgifter) och tungmetaller men ej hittat några spår.Man misstänker att det rör sig om ett ouptäckt toxin (miljögift, bekämpningsmedel eller mykotoxin) eller att det finns någon okänd toxisk mekanism som orsakar förgiftningen. Dödligheten är så hög som 50-75% varför det är bra att känna till detta! I de undersökta fallen har intaget av vindruvor varierat mellan 2,8-57 mg/kg. Om vindruvorna varit råa, kokta, färska eller sköljda har inte haft någon betydelse. Symtomen börjar synas 6-24 timmar efter intaget av vindruvor/russin och det hela börjar nästan alltid med kräkning. Detta följs av matvägran, slöhet, diarre, buksmärtor, riklig urinering eller upphörd urinering. Vid undersökning hos veterinär kan man se diverse elektrolytrubbningar på blodprov (högt kalcium, fosfat) samt förhöjda njurvärden (urea, kreatinin). Det finns dock inget specifikt blodprov som talar om att det rör sig om just vindruvsförgiftning. Djuret drabbas av en akut njursvikt somkräver intensivvård på djursjukhus. Även om man bara misstänker att djuret fått i sig druvor/russin bör djuret skrivas in för sjukhusvård och behandlas, detta på grund av den mycket höga dödligheten.Djuren behandlas med stora mängder vätska intravenöst. Kommer djuret in i ett tidigt skede kan man ge kräkmedel samt laxermedel för att avlägsna så mycket som möjligt av giftet. I ett senare skede kan man ge medel mot illamående samt skyddande medel för magtarmslemhinnan. Om urinproduktionen upphör är läget allvarligt och prognosen är mycket dålig om detta kvarstår i flera dagar. vid upphörd urinproduktion använder man sig av diverse vätskedrivande preparat för att försöka få igång produktionen.
Milou som kom in och nu har helt normala njurvärden, kom in i ett senare skede och därför var det försent att få honom att kräka upp giftet. Han behandlades med vätska intravenöst under 1-2 veckor. Samttidigt bevakade vi elektrolyterna och urinproduktionen.
Andra livsmedel som  kan vara giftiga för hundar och därför bra att känna till är: choklad,kaffe, te, lök, vitlök, macadamnötter, humle,salt, xylitol (sockerfritt godis/tuggummi).

Artikel: Stockholms Hundar 4-2010

Med: Erica Wiss, Klinikveterinär Djursjukhuset Albano, Danderyd, Specialist i hundens och kattens sjukdomar.